Soda bread met walnoten
Dit recept voor soda bread komt uit seizoen 5 van Heel Holland Bakt en staat in het kookboek Heel Holland bakt mee. Irish soda bread wordt gebakken zonder gist, maar met baking soda. Let er wel altijd op dat er in het recept iets zuurs zit, zoals de karnemelk in dit recept, om de baking soda te activeren. Anders kan het baksel niet rijzen.
Ingrediënten voor 1 soda bread
- 100 g walnoten
- 50 g pompoenpitten
- 75 g geroosterd sesamzaad
- 100 g roggemeel
- 100 g volkorenmeel
- 100 g speltbloem
- 1 el suiker
- 2 tl zout
- 1,5 tl baking soda
- 250 ml karnemelk
- 2 el havervlokken
- Bakgerei: elektrische handmixer met deeghaken
Bereiding soda bread
45 minuten (waarvan ongeveer 30 minuten in de oven)
- Verwarm de oven voor op 190 °C
- Verhit een droge koekenpan en rooster de walnoten in 3 minuten goudbruin en knapperig. Laat ze afkoelen op een bord en hak ze grof. Meng de pompoenpitten en het sesamzaad erdoor.
- Doe roggemeel, volkorenmeel, speltbloem, suiker, zout en baking soda in een grote kom en meng ze met een garde. Maak een kuiltje in het midden, schenk de karnemelk erin en meng goed. Dit kan met de deeghaken van de elektrische mixer of met je handen.
- Voeg het noten-zadenmengsel toe, vorm een bal van het deeg en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bestrooi met de havervlokken en snijd met een scherp mesje een kruis in het brood.
- Bak het brood in het midden van de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Serveer het warm (of koud) met boter en jam.
-
ík vond dat brood altijd zo lekker in de ierse pub, maar wist niet dat er karnemelk in zat. gaaatverdamme. maar ja ik ga het toch niet maken, maar als het ooit weer voor mijn neus gezet wordt in de pup eet ik het echt wel op. alleen nu wel met die smerige gedachten aan karnemelk. ik zal hopen en vragen of zij er toch iets anders in doen. het is heel lekker naast een salade met sugar snaps. zo at ik dat. kende die dingen ook niet en toen vroeg ik wat dat was en toen zei zij wacht ik haal er eentje en toen liet ze het me zien en toen zei ik dat wil ik wel rpoberen. en sinds toen zijn dat mijn lievelingsboontjes. en dat is nu al bijna 20 jaar verder. kun je nagaan. zou echt een gemis zijn. ik doe die ook lekker door de salade of ander eten. past bij heel veel. dus lekker brood zonder karnemelk en met sugar snaps.