Quinoasalade met bieten en appel
Marleen van Es heeft een volkstuin in Utrecht waar ze groenten, fruit en kruiden kweekt die je niet makkelijk in de winkel kunt kopen. Het bedenken van recepten en het fotograferen van mooie gerechten is het liefste wat ze doet. Uit haar boek Oogst kiezen we voor deze voedzame maaltijdsalade die makkelijk mee te nemen is als lunch.
Ingrediënten quinoasalade
(2 personen)
salade:
- 2 ongekookte bieten
- 3 el olijfolie
- 1 el suiker
- 1 el witte wijnazijn
- 100 g (zwarte) quinoa
- 1 appel
- 20 g bladpeterselie
dressing:
- 4 el olijfolie extra vierge
- ½ citroen
- 1 el dijonmosterd
- 1 el honing
- zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding quinoasalade
bereiding: 20 minuten – oventijd: 60 minuten
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil de bieten met een dunschiller en halveer ze.
- Meng in een kommetje 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel suiker en 1 eetlepel witte wijnazijn.
- Leg de bieten in een ovenschaal en schenk het oliemengsel over de bieten. Zet de schaal een uur in het midden van de oven. Laat de bieten daarna afkoelen en snijd ze in dunne plakken.
- Terwijl de bieten in de oven staan, kun je de quinoa spoelen en in een kleine pan met een snufje zout aan de kook brengen. Laat het 15 minuten op een laag vuur zachtjes gaarkoken en laat de quinoa afkoelen.
- Snijd de appels in dunne plakjes.
- Vul een kom met de quinoa, bieten en appel.
- Maak een dressing van de olijfolie, citroensap, mosterd en honing. Schenk de dressing over de salade. Breng de salade op smaak met zout en peper uit de molen.