Hazelnoottaart
Voor paus Franciscus is eten dé manier om relaties op te bouwen, herinneringen en cultuur over te dragen en om bewust met de aarde om te gaan. Uit het boek Eten met Franciscus kozen we zijn favoriete hazelnoottaart, gemaakt van de beroemde hazelnoot Tonda Gentile delle Langhe uit Piemonte (Italië) waar zijn oma Rosa vandaan kwam. Naast een verzameling favoriete recepten van de paus brengt het boek Eten met Franciscus van Roberto Alborghetti ook het verhaal van zijn leven en zijn visie.
Ingrediënten hazelnoottaart
- 150 gram geroosterde hazelnoten (liefst van Piemonte IGP, anders ‘gewone’ hazelnoten)
- 2x 75 gram fijne kristalsuiker of rietsuiker
- 3 (biologische) eieren
- 30 gram boter
- 1 eetlepel pure cacao
- 1 zakje gist
Bereiding
Voorbereidingstijd 25 minuten
Oventijd 30 tot 40 minuten
- Maak eerst het hazelnootmeel door de hazelnoten samen met 75 gram suiker fijn te malen.
- Splits 3 biologische eieren en klop de dooiers met nog eens 75 gram suiker.
- Smelt 30 gram boter in een pannetje op laag vuur. Doe de gesmolten boter en het hazelnootmeel bij het suiker-eimengsel.
- Klop de eiwitten stijf en schep dit samen met 1 eetlepel pure cacao en 1 zakje gist door het mengsel.
- Giet het mengsel, zodra het wat steviger is, over in een goed ingevet bakblik en strijk de bovenkant glad.
- Bak de taart 30-40 minuten in een oven op 170 °C.
- Controleer of de taart gaar is door er met een satéprikker in te prikken: prik tot de op bodem. Komt de satéprikker er droog uit, dan is de taart gaar.
-
lekker hoor. maar mijn teveel moeite. ik koop gewoon kersenvlaai en een slagroomspuitbus en dat is dan mijn ontbijt en savonds diner.