Vriendin pleegt fraude

Een goede vriendin van mij zit al anderhalf jaar in een burn-out, wat natuurlijk vreselijk is voor haar. Ze zat er in het begin echt wel doorheen en heeft een tijdje hulp gehad van een psycholoog, maar op een gegeven moment was dat niet meer nodig en toen leek het ook een stuk beter met haar te gaan. Issues waar ze daarvoor mee zat, leken voorbij en ze leek steviger in haar schoenen te staan.

Heel fijn voor haar, maar ik heb het idee dat ze sindsdien een beetje blijft hangen. Ze krijgt nog altijd elke maand haar uitkering betaald, doet alleen maar leuke dingen (denk aan festivals, optredens met haar hobby, feestjes enz) en iedereen ontziet haar, dus ze hoeft weinig te doen (bv huishouden, verplichtingen die bij haar hobby’s komen kijken enz). Ze lijkt het zo wel prima te vinden, maar ik heb het idee dat de burn-out inmiddels wel voorbij is.

In principe prima, maar het wringt bij mij een beetje dat ze elke maand die uitkering blijft krijgen. Ik weet van haar dat ze eens in de zoveel weken op gesprek moet komen en dat ze inmiddels door het UWV gepusht wordt om weer aan het werk te gaan. Ze heeft ook in niet zoveel woorden toegegeven dat ze tijdens zo’n gesprek heel negatief en huilerig doet en dan weer wekenlang vooruit kan. Soms is ze de dag erna alweer op een festival of een weekendje weg en heeft dan wilde verhalen over drank en veel te weinig slapen. Ze gaat het ook aanvechten als de uitkering na 2 jaar automatisch stopt, heeft ze gezegd. Al deze dingen maken dat ik niet altijd meer begrip kan opbrengen voor haar situatie, het voelt inmiddels een beetje als profiteren.

De laatste ontwikkeling maakt me echt boos. Ze loopt sinds een paar weken bij een instantie om weer op te bouwen, op dit moment nog 2x 2 uur in de week maar dat wordt binnenkort meer. Deze instantie wordt niet goedgekeurd door het UWV, dus haar uitkering zou komen te vervallen als ze daar zou gaan opbouwen. Nu vertelde ze dus laatst dat ze niet aan het UWV heeft doorgegeven dat ze daar is begonnen. Ze krijgt nu dus haar uitkering nog altijd doorbetaald en het ziet er niet naar uit dat daar binnenkort verandering in komt. Dit is gewoon fraude en het voelt zo verkeerd, maar zou ik anoniem melding kunnen doen hiervan bij het UWV? Het is wel een vriendin. Ik kan er niet met haar over praten, heb dat in de afgelopen maanden al weleens voorzichtig geprobeerd, maar dan reageert ze heel heftig en bot, ze wil duidelijk niet zien dat ze misschien niet goed bezig is. Ik zit hier echt mee en wil ook niet dat mijn groeiende boosheid onze vriendschap in de weg gaat staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Wijsneus 06-08-2024 02:41
    Dus je bent boos omdat ze iets doet om weer aan de slag te gaan. (wat je bedoelt snap ik niet precies, wat doet ze in die 2x2 uur en waarom zou dat niet mogen?) Je klinkt alsof je haar een bedriegster en fraudeur vindt en onderschat de artsen en begeleiders van het UWV: die hebben vaker met dit bijltje gehakt dan jou. Hebben heus wel door of iemand toneelspeelt. Misschien speelt ze tgo jou wel toneel, dat het o zo goed met haar gaat maar is dat nog helemaal niet het geval. Je dubt nu of je haar aan moet geven wegens fraude ipv met haar te praten over wat je dwars zit. Zulke vriendinnen zou ik ook niet alles vertellen, je bent een beetje stiekem bezig Anoniem, en dan anoniem klagen... ik vind daar iets van en niet wat je wil horen ws. Praat eens met haar of beter nog: laat haar gewoon met rust als je haar eigenlijk helemaal niet aardig meer vindt, vriendschappen lopen soms stuk. Als je haar aan gaat geven doe dat dan met naam, niet anoniem en vertel het ook aan je vriendin vóórdat je gaat schrijven of bellen: kan ze zich nog verdedigen. Overigens heb ik ooit de opdracht gekregen van een bedrijfsarts om lekker te gaan feesten, leuke dingen te doen tot ik echt goed in mijn vel zat; soms heb je dat nodig voor je weer verder kunt. Pas als je weer helemaal beter bent kan je weer gaan werken en wanneer dat is maakt de arts uit. En nogmaals: die zijn niet gek, weten dat mensen het lastig vinden weer te gaan werken. Wat weer niet rijmt met jouw verhaal: dat ze uit zichzelf aan de slag gaat ergens, zou niet mogen??? Waarom eigenlijk niet?