Feestelijke zalm uit de oven
Dit gezonde recept met zalm uit de oven komt uit het kookboek Gezonder met Viv van Vivian Reijs. Ze heeft dit recept van haar man geleerd. Hij maakte dit bij een van hun eerste etentjes om indruk te maken. Met succes. Dit gerecht blijft een van haar favorieten. Ook als er gasten komen. Het is namelijk zo makkelijk en kan bijna niet mislukken. Met als bijgerecht een lauwwarme salade en rijst of boekweitnoedels.
Ingrediënten voor feestelijke zalm uit de oven
(6-8 personen)
Voor de zalm:
- 10 g verse bladpeterselie
- 20 g verse dille
- 20 g vers bieslook
- 75 g blanke amandelen
- 75 g blanke hazelnoten
- 1,5 kg zalmfilet met huid
- 2 el olijfolie
- 3 teentjes knoflook
- 4 ansjovisfilets, in stukjes
Voor de lauwwarme salade:
- 500 g schoongemaakte sperziebonen
- 400 g broccoli in roosjes
- 3 ansjovisfilets
- 10 g verse bladpeterselie
- 1 limoen, uitgeperst
- 5 el extra vierge olijfolie
Bereiding van de zalm uit de oven
(35 minuten)
- Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de bladpeterselie, dille en het bieslook fijn. Hak de amandelen en hazelnoten grof. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daar de zalmfilet met de huid naar beneden op. Bestrooi met peper en zout. Verdeel de kruiden erover, bestrooi met de noten, besprenkel met de olijfolie, verdeel de stukjes ansjovis erover en pers de knoflook erboven. Plaats de zalm in het midden van de oven en bak in 15-20 minuten gaar.
- Bereid ondertussen de lauwwarme salade. Kook de sperziebonen in ruim kokend water met zout in 5 minuten beetgaar. Schep de bonen uit het water en op een bord. Kook de broccoli 1 minuut, en schep op het bord, laat de groenten iets afkoelen.
- Snijd voor de dressing de ansjovisfilets en de bladpeterselie heel fijn. Meng het limoensap met de extra vierge olijfolie, ansjovisfilets en bladpeterselie in een kom en breng op smaak met peper en zout. Schep de lauwwarme groente en dressing door elkaar. Serveer bij de zalm uit de oven.