Rode linzencurry

Rode linzencurry is een recept uit het boek Smaakmakers, koken met specerijen van Michiel Slof, deelnemer aan Heel Holland Bakt 2015. Een heerlijk vegetarisch gerecht voor iedereen die liever (een keertje) geen vlees eet.

Ingrediënten rode linzencurry
voor 4 personen:
  • 3 el olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 4 kardemompeulen
  • 8 kruidnagels
  • 1 el kurkuma
  • 1 el gemalen fenegriek
  • 1 rode chilipeper (met zaad is pittig, zonder zaad is wat milder
  • 400 g gedroogde rode linzen
  • 1 tl versgemalen nootmuskaat
  • 300 ml kokosmelk
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 bosje koriander
  • naanbrood, voor erbij
Bereidingswijze rode linzencurry
Bereidingstijd: 35 minuten
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan (met deksel) en bak hierin de ui ca. 3 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Voeg de specerijen toe behalve de nootmuskaat en peper, want die geven in een latere stap een mooiere smaak af. Bak alles onder voortdurend roeren ca. 1 minuut.
  • Roer de linzen erdoor en draai het vuur laag. Voeg 500 ml gekookt water toe. Roer alles goed door tot het rustig kookt en voeg de nootmuskaat toe. Leg een deksel op de pan en zet de wekker op 10 minuten. Controleer af en toe of er nog voldoende water in de pan zit en of de linzen niet aan de bodem plakken. Voeg zo nodig nog een beetje water toe. Roer de linzen af en toe door.
  • Voeg na 10 minuten de kokosmelk toe en houd het vuur laag. Laat het gerecht 5 minuten pruttelen met de deksel op de pan en roer af en toe. Proef de curry en breng hem op smaak met zout en peper. Serveer hem met koriander en warm naanbrood.

 

Tip: Lekker om erbij te serveren: gekookte bloemkool, bestrooid met geroosterde kokosrasp en roze peperbes (gedroogde bes).

Rode linzencurry uit Smaakmakers

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Lieke 09-01-2019 13:56
    Deze had ik al gemaakt toen hij in Mijn geheim stond. Was een grote hit, ook bij de kinderen!