Oudbrood quiche met groenten en knoflook
Oudbrood quiche is een recept uit Lekker koken met restjes van Daisy Scholte, de kliekjeskoningin van Nederland. In Nederland wordt ieder jaar ruim 2 miljard kilo eten weggegooid. Dat is gemiddeld 135 kilo per persoon! Dat is niet goed voor het milieu, maar ook niet voor je portemonnee. Met dit ‘restjesrecept’ kun je eenvoudig een heerlijke, gezonde quiche op tafel zetten van restanten brood en groenten.
Ingrediënten Oudbrood quiche
(4 personen)
- 1 el olie
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 400 g groenten
- peper & zout
- minstens 6 sneetjes oud brood
- 3 eieren
- 250 ml room
- 100 g kaas, geraspt
Bereiding Oudbrood quiche
(45 minuten)
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Verhit de olie in een koekenpan en fruit er de ui en knoflook in.
- Bak de groenten kort mee met wat peper en zout. Afhankelijk van de soorten groente kun je er kruiden als basilicum of tijm aan toevoegen. Zet daarna het vuur uit.
- Leg de oude boterhammen op de bodem en tegen de randen van een springvorm. Scheur of snijd de sneetjes brood in de juiste vorm.
- Verdeel de groentemix over de met brood bedekte springvorm.
- Klop de eieren goed los met de room en ongeveer de helft van de kaas en giet het over de groente.
- Strooi tot slot de overgebleven kaas over de vulling en bak de quiche in 30 minuten gaar of tot de vulling gestold is en de bovenkant mooi bruin.
Tip!
Test eerst met een beetje water of je springvorm waterdicht is. Is dat niet zo, dan kun je de quiche beter in een dichte taartvorm maken.