Papajazuurkool met gemarineerde kip is een recept uit het kookboek Un Buku. Uitgegeven door Kosmos Uitgeverij

Papajazuurkool met gemarineerde kip

Papajazuurkool met gemarineerde kip, een favoriet gerecht van de Surinaamse familie Chotés – met Indiase voorouders – die al generaties lang goede koks voorbrengt.

 

Ingrediënten Papajazuurkool met gemarineerde kip
(4 personen)
  • 300 g groene verse papaja
  • (1 grote papaja: toko)
  • 750 ml azijn (+ ca. 1 el extra)
  • 3 pimentkorrels
  • zout
  • 3 tenen knoflook
  • 200 ml tomatenketchup
  • 200 ml ketjap manis
  • versgemalen zwarte peper
  • 6 kippenpoten
  • 1 middelgrote ui + 3 lente-uitjes
  • 1 tomaat
  • (maïs-, zonnebloem)olie
  • 1 blokje kippenbouillonblokje
  • halve tl nootmuskaat
 
Voorbereiding Papajazuurkool met gemarineerde kip
(1 à 2 dagen)

Schil de papaja, halveer hem en haal de pitjes eruit. Rasp het vruchtvlees grof. Meng de papajarasp met de azijn, pimentkorrels en 1 theelepel zout. Schep dit mengsel in een afsluitbare, glazen pot en laat 1 à 2 dagen trekken in de koelkast, draai de pot af en toe om. Knijp de ‘zuurkool’ uit boven een vergiet en laat uitlekken.

 

Bereiding Papajazuurkool met gemarineerde kip
(2,5 uur inclusief marineren)
  • Hak 2 tenen knoflook fijn en meng de knoflook, ketchup, ketjap en versgemalen peper naar smaak door elkaar.
  • Wentel de kippenpoten rondom goed door dit mengsel en laat 2 uur marineren. Draai de kip regelmatig om en schep de marinade erover.
  • Pel en snipper intussen de ui, pel het laatste knoflookteentje en hak hem fijn. Snijd de tomaat in stukjes.
  • Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in ringetjes.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de ui en knoflook ca. 3 minuten op laag vuur.
  • Verhit een flinke scheut olie in een grote braadpan of wok en bak de kippenpootjes hierin rondom bruin op matig vuur.
  • Voeg het ui-knoflookmengsel toe en doe de tomaatstukjes, de uitgelekte papajazuurkool en 250 ml water erbij.
  • Verkruimel het bouillonblokje erboven en schep even om.
  • Doe het deksel op de pan en laat 20 tot 30 minuten op matig vuur stoven tot de kip gaar is. Proef en maak zo nodig op smaak af met nog een paar druppels azijn en wat nootmuskaat.
  • Garneer met de fijngesneden lente-uitjes.

 

 

Papajazuurkool met gemarineerde kip is een recept uit het kookboek Un Buku. Uitgegeven door Kosmos Uitgeverij

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *