Moeders erwtensoep
In deze tijd van het jaar maak ik regelmatig mijn moeders erwtensoep. Het recept staat in mijn meisjeshandschrift geschreven op een uitgescheurde bladzijde van een schriftje, dat al vergeeld is, met hier en daar een vlek. Ik zie me nog aan de keukentafel alles opschrijven wat mijn moeder me dicteerde. In december 2016 is ze overleden. Haar erwtensoep smaakt nu nog lekkerder!
Ingrediënten Moeders erwtensoep
(6 personen)
- 2 liter koud water
- 250 gr. schouderkarbonade aan één stuk
- 500 gr. platte ribben
- 2 kruidenbuiltjes vleesbouillon
- 2 à 3 blokjes vleesbouillon
- zout
- 2 prei
- 1 grote ui
- 1 à 2 winterwortel
- 1/3 knolselderij
- 500 gr. spliterwten (pak)
Extra: grote soeppan
Bereiding Moeders erwtensoep
(4 tot 5 uur)
- Breng water en vlees aan de kook, met 1/2 eetlepel zout en 2 kruidenbuiltjes bouillon.
- Draai het vuur laag en laat dit 3 tot 4 uur zachtjes pruttelen.
- Haal het vlees uit de pan en snijd het klein. Houd het even apart.
- Was de spliterwten een paar keer tot het water niet meer troebel is.
- Doe de (in de tussentijd) fijngesneden groenten en de spliterwten in de bouillon.
- Alle groenten ongeveer een uurtje zachtjes laten pruttelen.
- Voeg er naar smaak 2 of 3 bouillonblokjes aan toe.
- Stukjes vlees erbij en even goed doorwarmen.
Tip
Er zit vlees genoeg in de soep, maar voor de liefhebber kun je er nog schijfjes rookworst aan toevoegen.